6 Spännande Tyska Kvalitetsaktier

På senare tid har det varit mycket skriverier om europeiska investeringsmöjligheter och analyser av europeiska bolag, både på sociala medier och i traditionell finansmedia. Jag tycker det är jätteroligt (och nyttigt) att se hur vyerna vidgas från Sverige, Norden och USA till att även inkludera marknader som Frankrike, Nederländerna och Kanada där det finns en del oupptäckta pärlor. I förslagslådan har jag fått in en hel del analysförslag från många olika länder och en del har jag även skrivit analys på, som franska Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) och holländska Koninklijke Ahold Delhaize.

Under den sömniga långhelgen som nyligen var har jag passat på att gå igenom lite Large- och Midcaplistor från en del av de europeiska marknaderna, och tänkte idag presentera några intressanta kvalitetsbolag som jag hittat på den tyska marknaden. Passande nog så slog ju även tyska DAX (Deutsche Aktienindex) nytt högstarekord under förra veckan.

Alla bolag har jag gått igenom översiktligt med hjälp av kvalitetskriterierna listade i Min Investeringsstrategi och listas utan inbördes ordning. Listan är inte heller fullständig utan där finns fler kvalitetsaktier jag hittat. Jag kommer här bara att göra korta sammanfattningar, men skulle ni vilja ha mer djupgående analys av något av bolagen så får ni gärna kommentera nedan!

Lite härlig läsning kanske skulle passa i sommarvärmen? Då skulle jag vilja rekommendera boken Pengars Psykologi av Morgan Housel (eng. The Psychology of Money). En mycket trevlig och lättläst bok om vanliga tankefällor angående pengar och ekonomi, nedkokad till roliga men tänkvärda historier från författarens egna liv och erfarenheter.

Min egen sommarläsning kommer att bestå av bästsäljaren One Up On Wall Street av den legendariska värdeinvesteraren Peter Lynch, som jag citerat många gånger här på bloggen.

För den som föredrar film och serier kan man via den här länken även anmäla sig till streamingtjänsten Amazon Prime Video och få en 30 dagars gratis prövoperiod på tjänsten, inklusive fria nedladdningar till mobil eller tablet för den som exempelvis är på resa och vill titta offline. Du bestämmer själv när du vill avsluta din prenumeration.

Det här är Reklam. Som Amazon Associate tjänar jag provision på kvalificerade köp genom länkar på bloggen.

1. SAP SE

SAP SE (Systems Applications Products Societas Europaea) är ett tyskt mjukvaruföretag som levererar fullskaliga affärssystem till företag, koncerner och institutioner. Dessa system bygger på cloud-teknologi och behandlar hela affärskedjan med hantering av leverantörer, kunder, lager, personal och ekonomi och debiteras ofta som prenumerationstjänster. Bolaget grundades 1972 av tidigare IBM-medarbetare och är idag det största bolaget på den tyska marknaden med ett marknadsvärde på €145,3 miljarder.

Finansiellt så har SAP haft en årlig genomsnittlig vinsttillväxt på +8,7% per år de senaste 20 åren och +9,3% per år de senaste 10 åren men stötte på motstånd och gjorde -40% i vinst per aktie 2022 jämfört 2021 framförallt på basen av ökade finansiella kostnader. Produktionen av fritt kassaflöde har dock alltjämt varit god och skuldnivån ligger på bara ca 2,46x det producerade kassaflödet 2022. Kassaflödet används till såväl regelbundna aktieåterköp (-2% utestående aktier sedan 2019 med ytterligare återköp på gång) och en utdelning med en genomsnittlig årlig tillväxttakt på +12% per år sedan 2014 och en direktavkastning idag på 1,65%.

Den stora haken för mig med SAP SE just nu är priset; blended P/E ligger idag på 27,5x och P/FCF30,3x då aktien rekylerat kraftigt uppåt efter fallet från 2022 års årsredovisning. Men det är definitivt ett bolag för mig att bevaka och kanske köpa in mig i vid nästa dipp!

2. Scout24 SE

Scout24 är Tysklands och Österrikes motsvarighet till svenska Hemnet, men med betydligt bättre finansiella fundamenta och pris. Immoscout24, bolagets applikation och flaggprodukt, sammanfogar hyresgäster, hyresvärdar, köpare, säljare och mäklare för såväl privata som kommersiella fastigheter på ett ställe via en prenumerations- eller per artikel-lösning. Dessutom finns ett gäng tilläggstjänster som bolaget säljer via appen. Totalt har bolaget en egenrapporterad 60-procentig marknadsandel på den tyska marknaden.

Finansiellt ser bolaget strålande ut, med en genomsnittlig årlig vinsttillväxt på +11,5% de senaste 7 åren och en hög kassaflödeskonversionsgrad. Skuldsättningsgraden är ungefär 3-3,5x fritt kassaflöde och den stora mängden kassa har använts till att köpa tillbaka hela 30% av bolaget sedan 2019 samt betalat en utdelning med god tillväxttakt och säker utdelningsandel. Direktavkastningen ligger idag på 1,69%.

Även här är priset den största käpphästen för mig. Blended P/E ligger på 29,2x vilket är i överkant för mig trots den goda tillväxttakten (speciellt om husmarknaden nu riskerar avkylning). P/FCF30,5x. Likt SAP är detta dock ett tillväxtbolag som jag kommer att hålla hökögon på framöver.

3. Stroeer SE & Co KgaA

Ströer är ett stort mediebolag och reklambyrå som bildades på 1990-talet. Bolaget specialiserar sig på Out-of-Home Advertising (reklamskyltar, billboards, rullande reklamskyltar och reklamskärmar ute på stan), men även onlinereklam. 2021 hade bolaget ungefär 6000 videoskärmar runt om i tyska städer och jag upplever själv att det är produkter som jag stött på ofta när jag besökt landet.

Finansiellt så har bolagets vinster gått lite upp och ned de senaste 10 åren, men med en översiktlig genomsnittlig tillväxttakt på ungefär +11,6% per år. Kassaflödet har varit mer stabilt växande och har framförallt gått till att betala en växande utdelning som vuxit i snitt +15% per år sedan 2018, dock utan höjning under covidåren 2020-2021. Direktavkastningen ligger på 4,8% och utdelningen för i år är ännu inte bestämd. Balansräkningen ser också acceptabel ut med en skuldsättning runt 4,6x fritt kassaflöde.

Prismässigt så tycker jag att Ströer ser betydligt mer attraktiv ut än tidigare två bolag på den här listan. Blended P/E ligger idag på 15,6x, P/FCF9,5x och kan jämföras med ett snitt-P/E sedan 2011 på runt 20x. Även med moderata estimat för framtiden så ser även DCF-analysen ut att ge en god säkerhetsmarginal i det här bolaget för mig vilket gjort att jag faktiskt passat på att påbörja en position med de sista slantarna för den här månaden.

4. Nemetschek SE

Nemetschek är ett tyskt mjukvarubolag som producerar applikationer framförallt för den tyska byggmarknaden. Detta inkluderar produkter för byggnadsdesign (inklusive CAD- och CAE-program), modellering och byggnation (i ”5D” som inkluderar ekonomiska aspekter och schemaläggning), administration av redan existerande kommersiella byggnader samt ett Media- och Underhållningssegment för andra former av 3D-modellering, animation och rendering. Bolaget är vad jag förstår unikt i sina helomspännande applikationslösningar, och huvudmotståndare utgörs av bolag som Intuit (bokföring) och Autodesk (modelleringsmjukvara) som dock själva bara har applikationer för en del av vad Nemescheks produkter gör.

Finansiellt så har vinsterna ökat med +20,4% per år de senaste 10 åren och förväntas fortsätta växa i snabb takt framöver. Kassaflödet har vuxit på i nästan lika snabb takt och skulderna uppgår till runt 2,5x fritt kassaflöde. Detta kassaflöde använder bolaget till att finansiera en snabbt växande utdelning, med tillväxttakt på +17% per år de senaste 10 åren som väl täcks av kassaflödet. Direktavkastningen ligger dock enbart på 0,63% i skrivande stund.

Nemetschek är, likt SAP och Scout24, en dyr aktie men definitivt något jag kommer hålla koll på framöver. Blended P/E ligger idag på 53,1x och P/FCF39,6x, men om aktien skulle dippa ordentligt ned mot halva sin nuvarande värdering likt vi sett många techbolag göra förut så tänker jag definitivt vara redo att sätta tänderna i den här investeringen.

5. freenet AG

freenet är en nätverksoberoende teleoperatörstjänst som säljer telefonabonnemang, TV, Internet samt relaterade tjänster och utrustning. Förutom bolagets 560 egna butiker under varumärkena freenet och GRAVIS så har de även exklusiv marknadsföringsrätt för mobil telekommunikation i ytterligare 400 Deutsche Telekom- och Vodafonebutiker. Marknadsandelen av den totala tyska telekommunikationssektorn är dock bara runt 8%. Den främsta tillväxtfaktorn i bolaget på senare tid är tjänsten waipu.tv som jag förstår fungerar som en form av kombinerad TV- och Streaming on demand-service.

Finansiellt så har freenet betydligt lägre vinsttillväxt än tidigare nämnda bolag, bara ca +5,4% per år de senaste 10 åren, och kassaflödet har följt detta väl. För ett telekombolag så har bolaget mycket god balansräkning, med en skuldsättning på bara ca 3,55x fritt kassaflöde. Kassaflödet har bolaget använt till såväl ett aktieåterköpsprogram (-7% utestående aktier sedan 2019) som en utdelning, vars tillväxt på +1,5% per år de senaste 10 åren ger mer att önska men som åtminstone är väl täckt av kassaflödet och som ger en direktavkastning på 6,92%. och därmed ett gott kassaflöde för inkomstinvesteraren.

freenet handlas idag till ett blended P/E10,9x vilket kan jämföras med snitt-P/E de senaste 15 åren på 11,45x. P/FCF uppgår till ungefär 8,7x. Således är bolaget billigt, ger gott kassaflöde med compoundingeffekter och god, till synes säker utdelning, och har en tillväxttakt som är jämförbar (om inte bättre) än amerikanska motsvarigheterna AT&T och Verizon Communications.

6. Sixt SE

Sixt är ett mobilitetsbolag med verksamhet framförallt inom biluthyrning, men har även bildelningstjänster och prenumerationstjänster via en applikation (bland annat genom ett Joint Venture med Uber-konkurrenten Lyft). Det är ett familjeägt bolag som grundades redan 1912. Idag är Sixt en multinationell koncern med 2000 utposter i över 100 länder. 2021 var marknadsandelen runt 2% i USA och 17% i Europa.

Finansiellt så har Sixt haft en vinsttillväxt på runt +16,7% per år de senaste 10 åren (inklusive ett förlustår 2020 pga Covid) men ett kassaflöde som varit väldigt upp och ned, och vissa år negativt. Skuldsättningsgraden har legat runt 6,2x snittkassaflödet för de senaste åren vilket är högt, men inkluderar även några oerhört dåliga år under pandemin. Uppenbarligen har kassaflödet räckt historiskt då detta betalat en utdelning som i snitt har ökat runt +20% per år de senaste 10 åren och tycks trots förutsättningarna vara väl täckt om man ser till kassaflödessiffrorna de senaste ”normala” åren. Bolaget genomför inga aktieåterköp men späder inte heller ut aktieägarna.

Sixt värdering ligger idag på blended P/E 14,5x, att jämföra med ett historiskt genomsnitt på runt 14,8x de senaste 10 åren. P/FCF (FCF räknat som genomsnitt de senaste 4 åren) ligger på 20,5x. Räknar jag en DCF-kalkyl med årets FCF-siffror som utgångspunkt och en moderat tillväxt på runt 4% per år så får jag ändå en hyfsad säkerhetsmarginal vid dagens prisnivå, och överväger om jag ska påbörja en position i bolaget så småningom.

Reklam

Glöm inte bort att kolla in mina boktips Pengars Psykologi av Morgan Housel (eng. The Psychology of Money) och One Up On Wall Street av Peter Lynch!

Få en 30-dagars gratis prövoperiodAmazon Prime Video med tillgång till tusentals populära TV-serier och filmer genom att registrera dig på den här länken!

Kom förstås ihåg att alltid göra era egna analyser innan ni köper in er i något av dessa bolag och att inget av det som skrivs i det här inlägget ska ses som köp- eller säljrekommendationer. För investering i tyska aktier skulle jag dock starkt rekommendera att använda sig av en Kapitalförsäkring hos din börsmäklare; detta innebär visserligen att man själv inte har äganderätt över aktierna men man får även återbetalat den utländska källskatten, som hos tyska aktier ligger på hutlösa 25-30% utöver den svenska schablonskatten.

Var medveten om att investeringar i aktier, fonder eller andra värdepapper alltid är förenligt med ett risktagande där du kan förlora hela eller delar av ditt satsade kapital. Investera därför aldrig mer pengar än du är beredd att förlora. Ingenting som läses på den här bloggen ska ses som direkta köp- eller säljrekommendationer. Dr. Dividend uppmanar alla läsare till att göra sin egen grundliga efterforskning innan eventuell sådan handel.

Tycker du att någon av aktierna ser spännande ut? Känner du till någon annan tysk kvalitetsaktie som jag inte nämnt ovan? Kommentera gärna nedan!

Om du vill vara med och påverka vad jag skriver om i framtiden får du gärna skicka ett förslag här.

Klicka här för att prenumerera på bloggen och få information om nya inlägg och andra uppdateringar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *