Om Bloggen

Dr Dividend

Investering och ekonomi har alltid funnits runt mig i någon form under mitt liv. Från att som liten se mina föräldrar investera på börsen (med olika bra resultat) till fonderna som mina släktingar satte ihop för mig när jag var barn för att ge mig en bas att stå på när jag blev vuxen. Det var fascinerande att se hur pengarna växte och hur ränta-på-ränta-effekten kunde ge massiva resultat på sikt. Jag påbörjade även själv ekonomiutbildning även om jag senare valde en annan bana i livet.

Dessa lärdomar och studenttidens strikta marginaler gjorde att jag själv började investera när jag fick mitt första riktiga jobb. Men jag skulle ljuga för dig som läser detta, och för mig själv, om jag påstod att jag visste vad jag gjorde. Mina investeringar var snarare mer eller mindre väl underbyggda gissningar utifrån vad som gått bra senaste tiden eller vad mina vänner tipsade mig om. Jag vet ingenting om hur man driver ett företag eller vad som kommer att bli nästa stora fluga. Och ju tidigare jag erkände det för mig själv, desto tidigare kunde jag skifta till en investeringsstrategi som passade just mig.

Under 2021 bestämde jag mig därför för att läsa på om investeringsstrategier och fastnade snabbt för värdeinvestering och Dividend Growth Investing (utdelnings-tillväxtinvestering). Tanken att kunna värdera och sätta ett konkret pris på en aktie baserat på bolagets prestation, kvalitet och min önskade risknivå och investera därefter gör att jag känner mig trygg med min aktieportfölj och kan sova gott om natten, oavsett vad marknaden håller på med.

Den här bloggen är tänkt som mitt personliga anteckningsblock där jag skriver ner vad jag lär mig och reflekterar över under resans gång; The Good, The Bad and The Ugly. Den är även till för alla de vänner som uttryckt en nyfikenhet om hur jag tänker när jag investerar. Och förstås för vem som helst annars som vill hänga med under resans gång.

Välkommen!
Dr. Dividend

 

Om Mig

Människor på olika platser i livet och med olika förutsättningar har ofta olika mål med sitt sparande och sina investeringar. Unga investerare har till exempel ofta tid och råd att göra lite mer riskabla placeringar medan äldre oftare vill dryga ut pensionen med mer kontinuerliga kassaflöden. Så även om jag har valt att vara anonym och att (åtminstone inte än) dela min fullständiga portfölj så kan det vara bra att den som läser har en aning om vilka mina referensramar är.

Jag vill höra vad du tycker!

Vad skulle du vilja läsa om på bloggen i framtiden? Vilket bolag skulle du vilja att jag analyserar? Vilken privatekonomisk fråga brinner i dina tankar just nu?

Eller har du tankar om vad du tycker fungerar bra eller mindre bra på bloggen?

Tveka inte att skriva till mig! Fyll bara i förslagslådan till höger och klicka på skicka. All feedback uppskattas.