Häromdagen satte jag morgonkaffet fullkomligt i halsen när jag läste att Avanza hade ingått ett samarbete med ARK Invest och stjärninvesteraren Cathie Wood för att lansera en ny fond fokuserad på disruptiv innovation kallad Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest. Fonden kommer att fokusera på investeringar inom områdena Artificiell Intelligens (AI), DNA-sekvensering, Robotisering, Energilagring och Blockkedjeteknik (Blockchain-teknik) och baseras på ARK Invests flaggskeppsfond ”The ARK Innovation ETF”. Ursprungsfondens hemsida kan du hitta här och Avanzas pressmeddelande hittar du här.
Cathie Wood har blivit en av de främsta investerarprofilerna i USA under börsåren 2020-2021 då hela marknaden skjöt i höjden och aktierna som hon valt ut till fonden gick ännu bättre, prismässigt; en fondandel i ARK Innovation ETF kostade $40 under botten av Covid-kraschen och toppade på $156, en ökning på 390%. Vad man dock ska komma ihåg är att fonden sedan dess kraschat ned till ett lägstapris på $29 (-82% sedan all time high) runt årsskiftet och nu gjort en liten återkomst till $40, och de allra flesta som investerat i fonden när den var populär i USA har förlorat stora delar av sitt satsade kapital. Idag tänkte jag att jag skulle ta en närmare, så objektiv titt på ARK Innovation ETF och Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest som möjligt och se om här finns potentiellt värde att hitta för framtiden.
Om vi slår upp fonden Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest i Avanzas applikation så ser vi att fonden är en aktivt förvaltad fond med en avgift på 0,94%. Det är en betydligt lägre avgift än jag hade förväntat mig för den här typen av fond, men är ju betydligt dyrare än de passiva indexfonder som jag brukar investera i med hjälp av Dollar Cost Averaging, som normalt ligger mellan 0,2-0,4% förvaltningsavgift. Vad jag tycker är anmärkningsvärt är att Avanza marknadsför fonden väldigt kraftigt i sin applikation, men ingenstans kan jag se en lista på de faktiska innehav som fonden planeras ha, bara att man tänker basera fonden på ARK Innovation ETF. Man måste komma ihåg att Avanza tjänar på den förvaltningsavgift som man betalar för att vara investerad i fonden, oavsett vad som händer med värdena i innehaven. Trots detta har i skrivande stund ungefär 10 750 personer redan investerat i fonden via Avanza, att jämföra med ca 60 000 som investerat i den tionde mest populära fonden på plattformen. Det tycker jag är lite anmärkningsvärt och framförallt är ett tecken på att Avanza lyckas väl med sin marknadsföring. Det skulle inte förvåna mig om den här fonden blir en av plattformens största framöver sett till antalet investerade individer.

Om vi ser till stjärninvesteraren Cathie Wood själv, så är hon född 1955 och påbörjade sin karriär som hedgefond-manager 1998 innan hon gick med som Chief Investment Officer (CIO) för en $5 miljarder stor fond i det stora investmentbolaget AllianceBernstein 2001, och kritiserades bland annat för hennes dåliga resultat under finanskrisen 2008-2009. 2014 ville Wood starta en fond centrerad runt disruptiv innovation, men nekades detta hos AllianceBernstein på grund av de stora riskerna, varpå hon lämnade bolaget och startade ARK Invest. Det främsta kändisskapet har Wood sedan fått på grund av de resultat hon lyckades åstadkomma med hjälp av framförallt ARK Innovation ETF under 2020-2021, en period då kapital var billigt, risktoleransen var mycket hög och aktiemarknaden i sin helhet (S&P 500) såg en tjurmarknad som tog den ca +46%.
Wood har sedan fondandelarnas pris rasat under 2022 fått mycket kritik för hur hon övervärderar sina bolag kraftigt och köper högriskbolag till väldigt höga priser i förhållande till vad de producerar. I juni 2022 publicerade hon exempelvis extrema förväntningar om videochattbolaget Zoom (ZM), hennes näst största innehav i fonden, inklusive förväntad intäkts-CAGR på +66% per år, en snitt-intäkt per användare på över SEK 3000/person med växande användarbas om +7% per år, vinst-CAGR på +74% per år och tillväxt av fritt kassaflöde med en CAGR på +103% per år fram till 2027. Detta skulle då vara helt oberoende av aktieutspädning, med ett uppskattat rimligt aktiepris för Zoom på $1483 (idag $74). Det är ingen underdrift att påstå att detta är orealistiskt höga förväntningar på ett video-chatt-bolag med hög konkurrens från exempelvis Microsoft och Salesforce. Som referens har jag här nedan länkat till ett avsnitt av Joseph Carlson Show på Youtube där han går igenom Woods Zoom-förväntningar från juni 2022 (analysen börjar runt 23:05 i videon).
ARK Innovation ETF - Innehav
Eftersom det fortfarande är svårt att hitta vilka innehav som kan förväntas ingå i Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest så tänkte jag att jag skulle gå igenom ARK Innovation ETFs 10 största innehav och några av nyckeltalen baserat på den värdeinvesteringsstrategi som jag använder mig av och som man kan läsa om i Min Investeringsstrategi. Jag vet inte om Avanza kommer att följa dessa innehav till punkt och pricka i sin fond men det bör ge en ganska god överblick av fondens natur. Dessa 10 innehav utgör 61,46% av hela ARK Innovation ETF.
Tesla Inc (TSLA) – 8,83%
Tesla är ett bolag som jag har skrivit om tidigare på bloggen och som inte behöver någon introduktion, klicka på rubriken för att komma till min analys. Snabb omsättningstillväxt som senaste åren börjat generera positivt fritt kassaflöde. Acceptabel skuldnivå. Hög utspädningseffekt på 22,65% de senaste 5 åren och ett dyrt aktiepris som bara precis nyligen börjat komma ned i nivåer där jag köpt på mig enstaka aktier.
Zoom Communications (ZM) – 8,25%
Zoom Communications är ett bolag som producerar och distribuerar mjukvara för videochattande, en bransch som har stor konkurrens sedan pandemin. Bolaget har ökande intäkter, vinster och kassaflöden och går med vinst, är i princip skuldfritt men har spätt ut aktieägarna 25% de senaste 5 åren. Trots ett fall i aktiepris om -87% så handlas det fortfarande till ett högt P/E på 32x.
Exact Sciences Corp (EXAS) – 7,96%
Ett företag som jobbar med utveckling och distribution av utrustning för cancerdiagnostik. Företaget går med förlust avseende både vinster och kassaflöden, har spätt ut aktieägarna 44,3% de senaste 5 åren och har 4,5x sin hela kassa i skulder.
Roku Inc (ROKU) – 6,59%
Roku är ett streamingbolag i samma bransch som Netflix, Disney och HBO. Bolaget har de flesta år haft negativa vinster och kassaflöden, har spätt ut aktieägarna 29% på 5 år men har en acceptabel skuldnivå.
Block Inc (SQ) – 6,51%
Block Inc (tidigare Square) är ett fintechbolag som tar fram betalningslösningar för individer och företag, och alltså är i samma bransch som Visa, Mastercard och Paypal. Företaget har sett ett par år av vinst och brukar ha ett positivt fritt kassaflöde. Skulderna ligger dock på 16,6x snitt-kassaflödet de senaste 5 åren och bolaget har spätt ut sina aktieägare med 44,6% under samma period.
Shopify Inc (SHOP) – 5,44%
Shopify säljer en plattform för e-handel till små- och medelstora företag. Bolaget har sett ett par år av positiva vinster och kassaflöden (som senaste året åter blivit negativa), skulderna uppnår 20x snittkassaflödet de senaste 5 åren och under samma tid har utspädningseffekten varit 20%.
UiPath Inc (PATH) – 5,25%
Är ett företag som producerar lösningar för robotteknik. Företaget är icke-vinstdrivande och har aldrig haft positiva kassaflöden. Bolaget lanserades på börsen 2021 och därför finns mycket lite information.
Coinbase Global Inc (COIN) – 4,29%
Coinbase är en ledande plattform för handel med kryptovalutor. Bolaget lanserades på marknaden 2021. Under 2020-2021 hade bolaget positiva vinster och kassaflöden som blivit negativa med kryptokraschen 2022. Skuldsituationen är hanterbar och utspädningseffekten sedan 2020 är 22%.
Teladoc Health Inc (TDOC) – 4,28%
Teladoc är ett företag som distribuerar lösningar för medicinsk service via internet och telefon. Bolaget har aldrig varit vinstdrivande men har sett en del positivt kassaflöde de senaste 5 åren. Skulderna uppgår dock till 158x snittkassaflödet de senaste 5 åren och bolaget under samma period har bolaget spätt ut sina aktieägare med hela 137%.
Twilio Inc (TWLO) – 4,06%
Twilio distribuerar mjukvarulösningar för samarbete mellan mjukvaruproducenter och programmerare när de arbetar på nya produkter, det vill säga att de konkurrerar med bolag som Microsoft, Adobe och Salesforce som producerar liknande former av lösningar. Twilio har aldrig gått med vinst och aldrig haft fritt kassaflöde, och har spätt ut aktieägarna 87% de senaste 5 åren.
Bilden tycker jag blir ganska klar; för de som läste mitt senaste inlägg om bolagsmognad så framkommer att många av dessa företag är tidiga i sin utveckling på aktiemarknaden, de kanske har bra idéer i grunden men har oftast inte lyckats omsätta dessa i vinster och kassaflöden och måste på grund av det använda lån och aktieemissioner för att finansiera sin verksamhet. Detta innebär att investeringar i bolagen kommer med stor risk; inte bara för att bli utkonkurrerade och gå i konkurs utan även att inte kunna generera det värde som investerare förväntar sig över tid. Om man investerar i den här typen av bolag så investerar man i en historia och en förhoppning om framtiden snarare än baserat på vad bolagen presterar, och i min mening så blir det mer av ett lotteri. Det finns inget som säger att dessa produkter och tjänster inte blir framtiden, men kom ihåg att även om Internet blev framtiden efter dotcom-bubblan 2000 så gick fortfarande väldigt många Internet-relaterade bolag under på grund av precis samma fundamentala risker.

Personligen kommer jag alltså inte att investera i Avanza Disruptive Innovation by ARK, och jag har inte mycket förtroende för Cathie Wood och hennes investeringar. Det är mycket möjligt att några av innehaven i fonden kan bli intressanta investeringar i framtiden, produkterna är ju fantastiska, men inte innan jag ser en tydlig stabilisering i bolagens fundamentala nyckeltal och en rimligare värdering. Med tanke på rådande ekonomiskt läge tror jag det finns stora risker att många investerare inte kommer att se de resultat de hoppas på med den här fonden, och det faktum att så många investerat i den utan att innehaven ens har släppts ännu tycker jag är ett tecken på att vi fortfarande har en uppblåst aktiebubbla som till stor del drivs av hype. Aktiepriser styrs ju av två saker: Bolagets fundamentala produktion (Intrinsic Value) och efterfrågan utifrån marknadens åsikt om bolaget. I dessa fall tror jag att aktiepriserna hålls på sina nuvarande nivåer mer av den andra anledningen än den första. Jag kan förstås ha fel, men man bör nog göra en noggrann djupdykande analys i samtliga innehav i den här fonden innan man investerar sina pengar i den.
In the short run, the market is a voting machine but in the long run, it is a weighing machine
– Warren Buffett
Var medveten om att investeringar i aktier, fonder eller andra värdepapper alltid är förenligt med ett risktagande där du kan förlora hela eller delar av ditt satsade kapital. Investera därför aldrig mer pengar än du är beredd att förlora. Ingenting som läses på den här bloggen ska ses som direkta köp- eller säljrekommendationer. Dr. Dividend uppmanar alla läsare till att göra sin egen grundliga efterforskning innan eventuell sådan handel.
Vad tror du om Avanza Disruptive Innovation by ARK och ARK Innovation ETF/Cathie Wood? Har jag goda poänger eller är jag för gammalmodig i mitt resonemang? Kommentera gärna nedan!
Om du vill vara med och påverka vilka bolag jag analyserar i framtiden får du gärna skicka ett förslag här.
Klicka här för att prenumerera på bloggen och få information om nya inlägg och andra uppdateringar.
Precis som många tech fonder har det rasat – men när tech rusar då är det ju läge att sälja av när man på kort tid fått 50-100% uppgång.
Thematica Future Mobility är upp +239% på 3 år. Då är det ju läge att sälja då tech bolag överlag är vad det är – toppen i medvind.
Inget säger att man skall hålla fonder länge – det är nog gammeltänk.
Så jag köpte själv nya fonden men säljer när den, om den rusar snabbt
Hej Pumba och välkommen till bloggen! 😀
I min mening så är ett aktiepris en arbiträr siffra som måste relateras till det underliggande värdet på företaget som aktien representerar (vilket motsvaras av de kassaflöden som bolaget kommer att producera i framtiden minus värdeförluster i form av aktieutspädning och skulder) för att ha någon betydelse. Det spelar ingen roll hur mycket ett bolag går upp eller ned i aktiepris, ofta gör den det samtidigt som värdet på det underliggande företaget är detsamma. Jag beskriver i detta inlägg att Zoom gått ned nästan 90% i aktiepris på kort tid – men *värdet* på Zoom har sannolikt inte rört sig mycket på samma tid; bolaget var bara extremt övervärderat tidigare (och är, som jag skriver, fortfarande saftigt värderat med tanke på P/E 32x). På samma sätt säger uppgången i Thematica Future Mobility på +239% ingenting om ifall de kommer fortsätta växa eller inte – det har att göra med vad det underliggande bolaget (eller i detta fall, de underliggande bolagen) gör 🙂
Jag tänker på samma sätt som om man skulle köpa ett hus som man visste var värt 3 miljarder. Låt oss säga att det listas för 8 miljarder. Jag köper inte för att det är dyrt. Sen kommer säljarna och sänker 50% till 4 miljarder…. jag vill ju fortfarande inte köpa det trots 50% prisminskning eftersom jag vet att det fortfarande behöver gå ned 25% till innan jag köper det för vad det är värt.
Detta är, förstås, med en lång tidshorisont. På kortare tid kan saker flukturera betydligt fortare men då faller det nog inom ramarna för andra investeringsstrategier som jag inte använder eller skriver om på den här bloggen 🙂
Trevlig kommentar, det skulle vara kul att höra vad du gör med fonden framöver och vad det ger för resultat för dig!
Ha en trevlig vecka!
Dr. Dividend
Hej!
Tusen tack för denna genomgång av fonden, tror som du att den är vansklig att investera i. Känns inte alls bra, håller mig också borta.