Foot Locker: När Förutsättningarna Förändras…

De av er som följt bloggen ett tag och lusläst mina månadsrapporter kan ha noterat att jag haft en position i sko- och snearkerkedjan Foot Locker (NYSE: FL). Faktum är att denna position presterat extremt bra i portföljen det senaste året och kvalade sig upp hela vägen till silvermedalj när jag stämde av mina fem bästa portföljpositioner i februari i år. Redan då uttryckte jag dock en oro för bolagets kassaflöde som jag upplevde hade försämrats betydligt sedan mitt inträde i aktien i mars 2022 och beskrev att jag inte köper mer utan håller ett öga på kommande rapporter för att besluta vad jag ska göra. Idag infirades mina farhågor med bolagets Q1:a som visade en vinstutveckling i frifall och negativa kassaflöden varpå aktien dök handlöst och i skrivande stund är ned -27,5% på en dag.

Jag tillhör faktiskt själv en av alla de som sålt aktien idag men jag är ändå överlag nöjd med min investering i bolaget och processen jag har följt, och i detta inlägg tänkte jag dela med mig av tankeprocessen bakom min position i Foot Locker från början till slut.

Mars 2022: Varför jag köpte

Så varför bestämde jag mig för att köpa en skohandlare med exponering främst i utdöende köpcentra när vi är påväg mot tunga ekonomiska tider? Därför att det var rimligt utifrån min analysprocess.

I februari 2022 föll Foot Lockers aktie -29% på en dag i samband med att Nike (NYSE: NKE), som är Foot Lockers mest uppskattade varumärke, drastiskt skulle minska försäljningen genom tredje part och fokusera på egen försäljning via sin hemsida. Nike skulle inte helt upphöra att sälja sina produkter via Foot Locker, men i samband med den övriga konjunkturoron som rådde under tidiga 2022 så var detta något som fick marknaden att se rött och sälja av.

Samtidigt visade siffrorna från bolagets rapporter då inte ett ekonomiskt pressat bolag; omsättning, vinst och kassaflöde var växande eller låg åtminstone i samma nivå som tidigare och skuldsituationen låg runt 5x snittkassaflödet. Bolaget visade även fint värdeskapande genom såväl akiteåterköp (-25% utestående aktier de senaste 5 åren) och en snabbt växande utdelning som bara tog upp 30% av det årliga fria kassaflödet. Foot Locker uppvisade helt enkelt alla tecken på att vara en riktigt fin compounder med goda möjligheter till värdeskapande framöver. Värderingsmässigt handlades bolaget då till ett P/E bara runt 4x och med ett kassaflöde som enligt DCF-kalkylerna kunde halveras och fortfarande ge mig god säkerhetsmarginal.

Jag gjorde därför inträde i Foot Locker i två omgångar; jag köpte 2/3 av min position i mars 2022 på $29,97 och därefter ytterligare 1/3 i juli samma år till $24,14. Mitt genomsnittliga anskaffningsvärde blev då ungefär $28 och efter att bolaget höjt sin utdelning med hela +33% i början av året hade jag dessutom en direktavkastning på 5,7%.

2022

Strax efter mitt andra inköp i Foot Locker följde bolaget upp sin mediokra Q1:a och Nike-nyheterna med en starkare än befarad Q2:a som blåste liv i aktien igen. Priset steg snabbt från en botten på $24 upp till $38,4 och då jag upplevde att mycket av min uträknade säkerhetsmarginal hade blivit intjänad så valde jag att sälja av halva min position till ett resultat jämfört mitt genomsnittliga anskaffningsvärde på +37,1% (exkl. valutaeffekter och courtage).

Jag började dock känna mig osäker på positionen då kassaflödessiffrorna började ticka in negativa; -$116 miljoner i april, -$142 miljoner i slutet av juli och bara +$8 miljoner i oktober. Helårsrapporten för 2022 kom in med ett fritt kassaflöde på totalt -$112 miljoner, och åtföljdes av en utebliven utdelningshöjning för 2023 och pausade aktieåterköp, ett tecken på att det började bli tight att få ihop pengar till att förutom bedriva verksamheten även betala aktieägarna.

Varför jag sålde idag

Så idag kom bolagets Q1-rapport för 2023; Vinsterna har sjunkit -80% jämfört förra årets Q1, operativt och fritt kassaflöde fortsätter att vara negativt och skuldsättningen fortsätter att förbli densamma vilket ökar på skuldsättningsgraden jämfört det sjunkande kassaflödet (nu >6,5x snittkassaflöde de senaste 5 åren). Kassa- och kassaekvivalentposten på balansräkningen har halverats och täcker idag bara utdelningen två gånger samtidigt som det ju inte flödar något nettokassaflöde in i bolaget. Således ser det mörkt ut för Foot Locker att kunna bibehålla aktieåterköp och utdelning på dagens nivå utan att detta ska finansieras av värdeförstörande aktieemissioner eller upptagning av mer lån.

Sammanfattningsvis så har de fundamentala orsakerna till varför jag investerade i bolaget från början, baserat på finansiella siffror från bolagets rapporter med stabila intäkter, god skuldsättningsgrad och goda compoundingmöjligheter genom aktieåterköp och utdelningstillväxt, försvunnit.

I det här läget börjar jag inte spekulera vilt i bolagets framtid och kvalitativa värden. Jag har ingen emotionell koppling till bolaget trots att det varit en av mina bäst presterande aktier i över ett år. Och jag vinner ingenting på att hålla kvar positionen i en spekulativ förhoppning om att marknaden överreagerat och kommer att rekylera aktiekursen uppåt de kommande dagarna.

Jag får helt enkelt inse att jag sannolikt hade fel avseende bolagets robusthet i en åtstramad marknad och möjligheten till fortsatt compounding. Det är tråkigt att de negativa resultaten var så omfattande så plötsligt att resultatet blev att jag säljer av en dag då aktien står nästan -30%, men det är sånt som händer. Eftersom jag köpte bolaget med så kraftig säkerhetsmarginal så blev slutresultatet ändå positivt för de sista andelarna med +9,5%.

Även om jag nu förstås grämer mig över att jag inte sålde av de sista aktierna när jag fick magkänslan av att sämre tider var på väg så kan jag inte påstå att jag upplever att jag gjort något större fel i hanteringen av positionen. Jag köpte på basen av en god fundamental analys, till rätt pris, med god säkerhetsmarginal. Jag trimmade positionen för att öka denna marginal och sålde när tesen byggd från min ursprungliga analys inte längre höll.

I min mening så bekräftar det här fallet snarare vikten av att göra en god fundamental analys, hålla sig till sina prisnivåer och följa upp de bolag som man köper för att säkerställa att teorin fortfarande håller. På så vis begränsar man sina risker till en nivå som är hanterbar och vet hur man ska agera även när en del av portföljen faller -30% på en dag. Risk kommer alltid att spela in i aktieinvestering och alla har fel emellanåt trots goda förberedelser.

Det slutgiltiga resultatet för min Foot Locker-position (inkl. utdelning men exkl. courtage och valutaeffekter) blev +27% på 14 månader. Inte fy skam! Det återstår att se om jag kommer hitta tillbaka till aktien i framtiden om den fundamentala bilden åter förbättras.

Var medveten om att investeringar i aktier, fonder eller andra värdepapper alltid är förenligt med ett risktagande där du kan förlora hela eller delar av ditt satsade kapital. Investera därför aldrig mer pengar än du är beredd att förlora. Ingenting som läses på den här bloggen ska ses som direkta köp- eller säljrekommendationer. Dr. Dividend uppmanar alla läsare till att göra sin egen grundliga efterforskning innan eventuell sådan handel.

Vad tänker du om Foot Lockers fall på -30% på en dag? Vad tänker du om mitt agerande? Finns det någon annan fallande kniv du vill diskutera? Kommentera gärna nedan!

Om du vill vara med och påverka vad jag skriver om i framtiden får du gärna skicka ett förslag här.

Klicka här för att prenumerera på bloggen och få information om nya inlägg och andra uppdateringar.

3 reaktioner på ”Foot Locker: När Förutsättningarna Förändras…”

 1. Vi svenskar har svårt att sälja, både upp och ner, girigheten är svår.

  Sälj, sa frun.. ”Den kommer att stiga lite till” sa min jobbarkompis
  Han tappade 150″ när rapporten kom

  Har hört det så många gånger,” jag köpte den aktien och vinsten var uppe i 100k, nu ligger jag back 30k”

  Och tvärtom, när aktien gå ner, ”den stiger snart”
  När en aktie har gått ner 50%, måste den gå upp 100% för att du skall komma tillbaks till noll…
  det gör den inte… en akties värde kan faktiskt bli noll

  Lär dig älska dina förluster, framför allt; diversifiera, diversifiera, diversifiera
  Investerar du?
  …eller Spekulerar du? Köp trisslotter i så fall

  Och glöm aldrig:
  Facit
  Kodak
  Nokia

  Fler exempel?
  Inget varar för evigt…..

 2. Mycket snyggt, bara att gratulera. Bra tips också att sälja av hälften när innehavet gått lite för fort mot vad som brukar vara rimligt. Den tar jag till mig rent psykologiskt. Det är lätt i en sådan situation att förblindas lite av sin förmodade genialitet, att minska positionen då kanske överjaget och jaget ändå kan enas om.

  1. Tack Jonas! Jag vet inte om gratulationer är på sin plats när aktien är ned -30%, men överlag är jag nöjd, haha! 🙂

   Det är alltid svårt att veta när man ska sälja , men jag tror att om man inte är rädd för att trimma positioner lite när de växer sig väl starka så kan det vara en god strategi, att man kör nästan som en DCA ut. Det under förutsättning förstås att man vet vart bolaget står i förhållande till sin ingångsstrategi. Jag gjorde ju samma sak i Meta Platforms när bolaget sprang iväg till P/E 25-30x nu. Här tror jag att bolaget kan ligga ett tag men jag har svårt att se att de skulle fortsätta upp mot 40-50x kortsiktigt även om jag tycker om bolaget på lång sikt, så det blev trim på 30% där med. Skulle de mot förmodan ta sig upp på så galna nivåer så lär jag överväga att sälja mer, då lär ju resultaten för ett par år framåt redan vara inräknade.

   Alphabet, Microsoft och Apple är tre andra positioner som ligger högt i värderingarna nu och där jag gjort en del vinst men där jag är mer ambivalent till om jag ska sälja av en del. Detta eftersom bolagen i grunden är av så hög kvalitet.

   Dr. Dividend

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *