Månadsrapport Januari 2023

Januari 2023

Då har vi avverkat årets första månad och en av börsårets mer intressanta med tanke på alla årsrapporter och svenska utdelningshöjningar som kommer i januari och februari. Året rev igång med en ordentlig uppgång för de flesta aktier efter förra årets kraftiga motgångar. Varför är för mig svårt att säga, men kanske har det att göra med att makronyheterna under månaden varit ganska få. I USA fick vi besked om att inflationen faller i förväntad takt och i Sverige är den uppe på hela 10,3%, och trots att styrräntan bara ligger på 2,5% så skriver många att de endast förväntar en höjning på 0,25% vid mötet i februari. Jag har väldigt svårt att se hur det här ska vara tillräckligt och även i USA börjar de oljerelaterade priserna nu plana av vilket gör att vissa spår att det kommer krävas mer för att få ned inflationen även där i framtiden.

Oavsett vad som händer med räntorna och inflationen så tror jag att vi inte sett det fulla effekterna av detta på företagen ännu. Av de bolag som hittills rapporterat av S&P 500 i USA så har endast 69% slagit estimaten, jämfört med snittet på 77% på 5 år och 73% på 10 år, och vi börjar se försämrade marignaler, påverkade vinster och kostnadsnedskärningar i företag med varsel av personal till både höger och vänster. Många indikatorer pekar mot fallande aktiekurser framöver; den senaste jag hittade utgörs av den amerikanska 6-månadersobligationen som nu är uppe på en yield på 4,8%. Jämförbara yields har endast setts vid två tillfällen tidigare de senaste 30 åren; under högränteåren på 90-talet som slutade i dotcom-kraschen, och innan finanskrisen 2008. Det återstår att se hur länge obligations-yielden kan ligga på dessa nivåer innan de stora investerarna bestämmer sig för att ta pengarna ur aktiemarknaden för att investera i betydligt tryggare statsobligationer. För min egen del så fortsätter jag att försöka värdera företag konservativt och investera i aktier som jag tycker har potential att ge mig god avkastning till ett bra pris (läs: bra säkerhetsmarginal).

6-månaders-yield på amerikanska obligationer målar upp en läskig bild. Detsamma ses i 3- och 1-månadersobligationerna. Räntekurvan i USA har varit inverterad i många månader nu, ett typiskt tecken på stundande recession.

Mitt Sparande och Utdelningar

Under månaden har min portfölj gått ca +7,94%. Detta kan jämföras med MSCI World Index +5,2%, S&P 500 +4,95% och OMXSGI +8,79%.
Min sparkvot uppgick denna månaden till 50,4%.
Utdelningarna från min portfölj beräknas nu betala ca 19,5% av mina räkningar exklusive amortering på bostadsrätten (18%). Detta är mitt första mål för ökad finansiell frihet.

Utdelningar som kommit in den senaste månaden har varit från:
BlackRock Inc (BLK)
Cibus Nordic Real Estate
Ares Capital Corp (ARCC)
Gilead Sciences (GILD)
T Rowe Price Group Inc (TROW)
Fidelity National Financial Inc (FNF)
Best Buy Co Inc (BBY)
UGI Corp (UGI)
HP Inc (HPQ)
Altria Group Inc (MO)
Medical Properties Trust Inc (MPW)
Legget & Platt Inc (LEG)
Medtronic PLC (MDT)
Realty Income Corp (O)
Micron Technology Inc (MU)
Comcast Corp Class A (CMCSA)

Under månaden så har portföljen sett flera utdelningshöjningar, nämligen från Investor (10%), Ericsson (8%), Swedbank (5,4%), Tele2 (0,7%), Comcast (7,4%), BlackRock (2,5%) och Nexstar Media Group (50%). Dessutom fick jag trevliga nyheter om att Intrum behåller sin utdelning från 2022 även under 2023.

Köpt

Följande värdepapper har inhandlats sedan min senaste månadsrapport. Klicka på respektive bolag för att läsa mer om min motivation till köpen. (Nytt) innebär att jag köper in mig i aktien för första gången, annars innebär det tillköp till en tidigare position.

Dollar Cost Averaging i Breda Indexfonder

Varje månad investerar jag i breda indexfonder med en del av mina sparpengar enligt principerna för Dollar Cost Averaging för att helt enkelt matcha marknaden:

 • Fidelity US Quality Income UCITS ETF USD (FUSD)
 • XACT Norden Högutdelande
 • Länsförsäkringar Global Index
 • (Ny) Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF USD D (VGWD) – en utdelande globalfond från Vanguard med avgift på 0,39% och direktavkastning på ca 3,73% som jag valt att ersätta Länsförsäkringar Global Index med framöver då jag tycker det är trevligt med kassaflöde från mina indexfonder i form av utdelning. Jag kommer dock behålla min tidigare investering i Länsförsäkringar Global Index.

Sverige

Cibus Nordic Real Estate är ett fastighetsbolag inriktat på dagligvarubutiker i Norden, och som jag skrev om i min förra månadsrapport. Sedan mitt nyinköp av aktien förra månaden hade vi ytterligare en liten dipp där jag passade på att köpa in några ytterligare aktier till fördelaktigt pris.

Ericsson har jag köpt in mig i över tid under ganska många månader nu, och jag har skrivit om bolaget i såväl en egen analys som i månadsrapporten för november. Jag har nu arbetat upp en för mig ganska lagom position i bolaget till ett pris jag är nöjd med och planerar hålla dessa aktier på lång sikt alternativt även använda dem för att lära mig optionshandel framöver. Skulle företaget handlas ned avsevärt på oklar bas finns dock utrymme att snitta ned mitt pris.

Internationellt

De som är läsare av den här bloggen vet att jag är ett stort fan av de aktieåterköp och den utdelningstillväxt som HP Inc levererar med sitt fria kassaflöde, vilket jag även skrev i min egen analys av bolaget för några månader sedan. Trots minskad efterfrågan på HP Incs produkter och minskad vinst så handlas bolaget fortfarande endast till P/E 8x, och jag tycker fortfarande att jag ser fint värde i bolaget framöver trots begränsad tillväxt.

Som jag skrev i min analys av bolaget, så har eBay många egenskaper gemensamt med HP Inc. Man konsoliderar bolagets verksamhet till det som man är bra på och fokuserar på att använda sitt kassaflöde till aktieåterköp och utdelningar som gynnar aktieägarna. Aktien har även varit billig i förhållande till vad man producerat i kassaflöde även om de under månaden som gått stigit kraftigt i pris och inte längre är samma kap i min mening.

Månadens stora förvåning blev när Teslas aktie sjönk till ett pris där jag kände mig bekväm med att starta en position med ett par aktier som jag köpte för ca $115, vilket jag även skrev om i ett inlägg under månaden. Jag kommer inte att fortsätta inhandla Tesla för några dyrare priser utan anser fortfarande att bolaget hela tiden har varit och fortfarande är ganska kraftigt övervärderat.

I samband med fallet i andra teknikbolag för ungefär en månad sedan så fick jag även läge att inhandla några fler aktier i Apple Inc. Apple är ett jättefint kvalitetsbolag som historiskt genererat mycket värde till aktieägarna, men som den senaste tiden varit nästan kroniskt övervärderat i min mening. Jag försöker därför passa på att snitta ned mitt pris i min Apple-position varje gång den faller ned under mina tidigare köppris, även om den fortfarande inte varit i närheten av mitt beräknade rimliga målpris.

Altria Group är ett av de tre stora internationella tobaksbolagen. Företaget är känt för sin höga direktavkastning och en utdelning som ökat varje år i över 50 år i rad, vilket gör dem till en utdelningskung. Denna månaden har jag gjort några omstruktureringar i portföljen där jag bland annat sålde av AT&T, och med tanke på att Altria Group även handlas till historiskt låga priser så beslutade jag mig för att flytta de pengarna hit.

T Rowe Price Group är en investmentbank i USA som förvaltar stora mängder pengar framförallt i form av pensionsfonder, från vilka de tjänar en förvaltningsavgift. Det är en av de största investmentbankerna i USA och är även en utdelningsaristokrat med över 25 år av årligen höjda utdelningar och en fin utdelningstillväxt. Bolaget, och aktien, har tagit ganska mycket stryk på senare tid med tanke på att de förlorar Assets Under Management (AUM) när innehaven i deras portföljer sjunker, vilket påverkar en del av intäkterna för banken. Detta är dock inte T Rowe Prices första rodeo då bolaget grundades redan 1937, dessutom är det helt skuldfritt, så jag känner mig trygg med att investera mina pengar i denna jätte.

Kroger utgör, efter Walmart och Costco, USAs tredje största matvarubutikskedja och landets största supermarketkedja. Bolaget har en fin utveckling, god utdelningstillväxt och aktieåterköp, och handlas dessutom till ett bra pris för matvarubutiker med ett P/E på ca 11x (jämför Walmart 23x, Costco 35x, Axfood 22x). Dessutom har bolaget goda framtidsutsikter då det planerar köpa upp Albertsons, en annan stor matvarukedja i USA. Detta gör att jag tror att Kroger kan bli en god compounder framöver, och uppenbarligen håller Warren Buffet med mig då han också är investerad i bolaget sedan en tid tillbaka; dock till ett bättre pris än mig.

Sålt

Januari månads rally har jag använt för att göra mig av med positioner i portföljen som jag inte varit riktigt nöjd med av en eller annan anledning. Min största försäljning som jag gjorde var mitt innehav av fonden Avanza Zero, som jag tycker är lite för smal för en indexfond till min portfölj (speciellt nu när lite mer i min mening spekulativt värderade aktier såsom Samhällsbyggnadsbolaget och NIBE ingår). Innehavet som jag hade i Avanza Zero har jag bestämt mig för att investera i tre indexfonder med större spridning och som ger direktavkastning: XACT Norden Högutdelande, FUSD och VGWD.

Andra bolag som har fått lämna portföljen innefattar AT&T Inc (T) på basen av deras höga skuldrelaterade risk och att jag lätt hittar andra bolag med liknande (men säker) direktavkastning i exempelvis Tele2 eller Altria Group. Även Omega Healthcare Investors Inc (OHI) fick lämna portföljen efter att det tillkännagivits i en rapport från bolaget att ett antal av deras hyresgäster har svårt att betala hyran och att portföljens räntetäckningsgrad som helhet bara ligger på 106%. Jag valde därför att sälja OHI till en liten vinst innan potentiella utdelningsminskningar kommer och rör om i aktiekursen.

Februari 2023 och Bloggnyheter

De som följt mig under de månader jag bloggat har nog upptäckt att det blivit lite längre mellanrum mellan mina blogginlägg på senare tid, och att jag nu oftast bara hinner med 2-3 inlägg per vecka jämfört tidigare 3-4. Detta har helt enkelt att göra med att jag jobbar ett heltidsjobb och att jag inte haft tiden och orken att skriva riktigt lika mycket som tidigare, jag vill att det ska förbli en hobby och inte kännas som ett extra jobb. För mig är det väldigt viktigt att det som postas på bloggen är av så god kvalitet och med så bra efterforskning som jag kan åstadkomma, och då postar jag hellre mer sällan emellanåt om det är vad som krävs för att jag ska kunna upprätthålla den kvaliteten. Så jag ber om er förståelse och tänkte försöka kompensera detta lite genom att:

 • Uppmana alla som vill att skriva till mig via förslagslådan vad ni skulle vilja se på bloggen framöver. Genom att göra det så hjälper ni mig att rikta mina inlägg mot vad ni skulle vilja läsa om. Jag har för övrigt tusen idéer att skriva om så lite guidning och filtrering uppskattas!
 • Jag har nu även startat en Twitter där jag kommer försöka posta om nyheter, rapporter och tankar som inte är stora nog att de lämpar sig för egna långa inlägg. Mina Twitter-inlägg hamnar även under ”Senaste inläggen” på startsidan av bloggen.
 • Om man alltid vill veta när jag postar så har jag även en mail-prenumeration som man kan skriva upp sig på här. Man får då ett mail inom 24 timmar från att jag lägger upp nya inlägg på bloggen.

För övrigt kommer februari att bli en spännande månad! Rapportsäsongen fortsätter för både svenska och amerikanska bolag en bra bit in på månaden och andra datum att hålla koll på innefattar 1 Februari då amerikanska Fed kommer tillkännage nästa styrräntenivå i USA och 9 Februari då det är dags för Riksbanken att göra detsamma för styrräntan i Sverige.

Var medveten om att investeringar i aktier, fonder eller andra värdepapper alltid är förenligt med ett risktagande där du kan förlora hela eller delar av ditt satsade kapital. Investera därför aldrig mer pengar än du är beredd att förlora. Ingenting som läses på den här bloggen ska ses som direkta köp- eller säljrekommendationer. Dr. Dividend uppmanar alla läsare till att göra sin egen grundliga efterforskning innan eventuell sådan handel.

Vad har du köpt och sålt i januari? Kommentera gärna nedan!

Om du vill vara med och påverka vilka bolag jag analyserar i framtiden får du gärna skicka ett förslag här.

Klicka här för att prenumerera på bloggen och få information om nya inlägg och andra uppdateringar.

8 reaktioner på ”Månadsrapport Januari 2023”

 1. Great update, always fun to see how other dividend growth investors are doing. January was very interesting. Should be a fun year as we have seen some monster growth in dividends.

 2. Hej,

  Avanza Zero nämns och att fonden är för smal, jag har kommit till samma slutsats och därför valt Nordnet indexfond till samma villkor (gratis som Nordnetkund). Dessutom har de Finland, Danmark och Norge. Att välja rätt indexfond känns som en viktig del i mitt grundsparande, några tankar runt fonderna och varför de inte är på din lista till förmån för t.ex xact högutdelare?

  1. Hej Anders och välkommen till bloggen! 😀

   Jag håller med dig om att välja rätt indexfond(er) som jag känner sig bekväm med är en viktig del i mitt månadssparande. Som jag skrev i mitt inlägg om indexfonder (länk nedan) så är ju det du kan påverka spridningen, månadskostnaden och din egen förmåga att hålla dig till att regelbundet investera varje månad. För mig är det just nu FUSD (amerikansk utdelnings-ETF med lite krydda i form av Microsoft, Apple med mera), VGWD (global stabil utdelningsfond) och XACT Norden Högutdelande som jag tycker ger mig exponering för de marknader jag vill (USA, Norden, Globalt) till en hyfsad avgift (0,2-0,4%) och dessutom ger mig lite utdelningar så att jag motiveras till att fortsätta spara i dem (man är ju mänsklig, den delen ska man nog inte glömma). 😉

   Omvänt så försöker jag undvika indexfonder där jag känner mig för begränsad. Poängen för mig med dessa innehav är att helt hjärndött följa HELA marknaden som ju bekant tenderar gå upp 7-9% per år någonstans. Där föll Avanza Zero ut för mig som lite för snäv, och många av de innehav i Avanza Zero som jag vill ha exponering för finns även i XACT (där jag ju också får stabila bolag i Finland, Norge, och Danmark som bonus). Specifikt vilken indexfond man sedan väljer tror jag inte är det allra viktigaste (förutom pris/exponering då), många erbjuder ungefär detsamma och här upplevde jag det nästan svårt att komma igång för att utbudet var för stort; det viktigaste är då nog faktiskt ATT bara komma igång.

   Så jag har inget jättebra svar på din specifika fråga förutom att där finns massor av fina indexfonder där ute, jag slängde en kik på Nordnet Indexfond Sverige och den ser väldigt bred och billig ut så den kommer säkert att ge dig bra exponering för den svenska marknaden om det är det du är ute efter 🙂 Som alltid, know what you own!

   Indexfonder: https://www.drdividend.se/indexfonder-en-bra-bas-i-portfoljen/
   Dollar Cost Averaging: https://www.drdividend.se/slipp-vardeberakning-med-dollar-cost-averaging/

   Trevlig helg!
   Dr. Dividend

 3. Hej,

  Är ett gäng år in i utdelningsinvesterandet och vill bara säga att jag verkligen uppskattar att läsa dina tankar och se hur du agerar. Gör själv liknande som du och lägger idag en större andel av månades kassaflöde (lön + utdelningar) i olika ETF + investmentbolag (utan premievärdering).

  Det jag sen kanske 10 månader gör annorlunda är att jag i princip inte köper något i annan valuta (viss del i ETFer) utan istället snarare har skalat av lite amerikanskt i och med dollarkursen och de hyfsat nedtryckta svenska aktierna. Dina tankar där?

  Då du är en klok man så hade det också varit spännande att höra lite om dina mål på kort-, medel- och lång sikt. Själv har jag inte riktigt definierat det långsiktiga målet mer än att ”det kan inte skada att ha bra kassaflöde”. Kortsiktigt kör jag utdelningsmål i form av x antal tusen kronor/månad i snitt. I nuläget kör jag på att kassaflödet ska tillåta att jag i snitt köper nya innehav för 15k/månad och det är också det uppsatta målet för när jag känner att jag kan sluta månadsspara med pengar från lön. Troligen kör jag sen på och återinvesterar denna summa upp till 20k/månad i snitt och därifrån lär jag börja använda kapital och troligen gå ner i arbetstid.

  Jaja, var inte meningen att dra mina mål samtidigt, men som sagt kul att höra dina.

  Tack igen för en väldigt bra blogg!

  1. Hej Carl och välkommen till bloggen! 😀 Tack för din fina feedback!

   En kritik som jag ofta får i min investering är hur mycket jag viktar mig mot amerikanska aktier och jag har planer på att skriva om detta i framtiden 🙂 . Jag försöker att filtrera bort så mycket makroekonomiska faktorer som möjligt i min bedömning om när jag ska köpa en aktie. Peter Lynch sa en gång att om du kan förutse vad räntorna kommer att göra tre gånger i rad så kommer du bli miljardär, och på samma vis så vet vi inte vad som kommer hända med dollarn framöver. 10-10,5kr är historiskt dyrt men vi har samtidigt haft en trend med stigande dollarkurs sedan 2010. Blir den 6 kronor nästa år så får jag fler aktier för varje krona jag investerar, blir den 13 kronor får jag mer i utdelning. Min observation så långt är dock att oroliga marknader tenderar att höja dollarkursen (globalt vill man säkra sina pengar i en stabil valuta), och när riskaptiten ökar så sjunker dollarkursen men då stiger även aktiekurserna i ungefär samma grad. Hur det blir i framtiden återstår att se men jag tänker inte stressa över det och låta det styra min portfölj 🙂

   Min strategi fokuserar jag endast på att försöka köpa bra bolag till bra priser, och om jag ska vara ärlig så hittar jag väldigt lite som intresserar mig i den svenska marknaden just nu, som jag upplever som betydligt dyrare än (delar av) den amerikanska. Om du upplever att du hittar mycket värde i Sverige så tar jag gärna emot tips, av skatte- och valutamässiga skäl så är det förstås fördelaktigt att även vara ordentligt exponerad här hemma som du påpekar, haha.

   Jag tycker att ditt mål om att låta din portfölj betala ditt sparande i första hand är ett väldigt välgenomtänkt sätt att tänka och en poäng som många missar. Det är klart att man kan bygga en portfölj som betalar ens utgifter men den portföljen ska ju gärna växa också och dessutom måste en del av kapitalet återinvesteras för att fortsätta hålla bollen i rullning mot inflation och andra otrevligheter. Mitt sparmål på kort sikt faller nog helt utanför aktiemarknaden, men på längre sikt tänker jag likt dig; skapa ett rullande kassaflöde som på sikt kan betala en del av mina tråkiga omkostnader så att jag till slut kan arbeta så mycket jag vill, inte så mycket jag måste. För att inte tråka ut mig själv sätter jag upp delmål över tid och följer detta med ett excel-ark. Första steget för mig (som följs i månadsrapporterna) är att få ut utdelningar som täcker motsvarande mina räkningar exkl amortering. Jag lär nog skriva ett inlägg om hur jag tänker kring detta framöver också så småningom 😀

   Långa frågor kräver långa svar, jag hoppas att du fått en känsla för hur jag resonerar. Jag misstänker att det snart kommer ut lite inlägg på bloggen som mer djupgående beskriver mina tankar om detta 😉

   Trevlig helg!
   Dr. Dividend

   1. Hej,

    Tack för ett utförligt svar och ser fram emot att höra mer ingående om dina framtida planer.

    I Sverige investerar jag främst i investmentbolag och xact högutdelande. Investor tar t ex upp väldigt nära 10% av portföljen. I övrigt kör jag ganska ”tråkiga” aktier enligt buy and hold med innehav som Essity, Holmen, Sampo, Kindred, Tele2, Cibus, Sbb, nyligen köpta peab, NCC, Nordic Paper och ett knippe Swedbank.

    Sensommar/höst aktiverade jag även Avanzas superränta och placerar den andel av lånen i en hyfsat nykomponerad portfölj med Sagax D, Heimstaden pref och små positioner K2A pref. Förhoppningsvis dalar inte dessa kurser allt för mycket nu från DA på mellan 7-9% och kan förhoppningsvis säljas utan större förlust ifall det skulle krävas kreditmässigt. Nu efter den ganska massiva uppgången från botten där jag nästan träffade med belåningen så har jag funderat på om jag ens ska ha kvar den eller ej, men landat i att det nästan är dumt att inte betala 0,99% för något och se till att den andelen hamnar i ovan high yield preffar/d-aktie. Tar gärna dina tankar angående detta.

    Trevlig helg på dig med!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *