Det är många som pratar och skriver om att slå marknaden som det ultimata beviset på att man är en god investerare. Och det är nog så att man kan kalla sig för en framgångsrik investerare om man lyckas med detta över längre tid, men det är inte en förutsättning för att kunna få sina pengar att växa på börsen. Dessutom, som jag beskrev i ett tidigare inlägg, så är det ytterst få även av de som är utbildade och ”experter” på att slå marknaden som faktiskt gör det över långa tidsperioder.
De av er som läst Min Investeringsstrategi och Om Mig vet att detta inte är mitt slutgiltiga mål med mina investeringar, även om det förstås hade varit trevligt. Personligen så ter jag mig dock till samma grundregel som Warren Buffett har:
Regel nummer ett vid investering är att inte förlora pengar, och regel nummer två är att inte glömma regel nummer ett.
-Warren Buffett
Jag lyssnade på senaste avsnittet av Kvalitetsaktiepodden under veckan som gick, och de fick då en lyssnarfråga som löd något i stil med: ”Vad tror ni är de främsta orsakerna till er framgång på börsen?”. Svaret på den frågan blev att Säkerhetsmarginal var den viktigaste punkten. Det vill säga att helt enkelt se till att inte förlora för mycket pengar på nedsidan i riskabla investeringar utan att alltid ha en säkerhetsmarginal som täcker upp ifall bolaget inte skulle prestera vad man förväntar utefter sin analys. Mina tankar om investering faller mycket inom samma tankesätt.
Men hur skaffar man sig en lämplig säkerhetsmarginal då? Jo, det första man måste göra är förstås att börja räkna på vad man tror att de innehav som man vill köpa faktiskt är värda. Därefter så finns det ju faktiskt, åtminstone som vanlig Svensson-investerare, bara en sak som du kan påverka när du handlar en aktie: PRISET. För att återigen citera den gode Herr Buffett:
Price is what you pay, value is what you get. (Pris är vad du betalar, värde är vad du erhåller).
Warren Buffett
Min investeringsstrategi handlar mycket, som de av er som följt mig förstår, att försöka på ett översiktligt sätt skatta riskerna på nedsidan och därefter värdera vad jag tycker bolaget är värt idag baserat på konservativa antaganden om framtiden. Därefter beräknar jag ett pris där jag förhoppningsvis på basen av mina beräkningar får en lämplig säkerhetsmarginal. Genom att minimera riskerna på nedsidan får jag då, åtminstone i teorin, större potential till uppsida eftersom det är billigt och mindre risk för kraftiga krascher på nedsidan (som jag då snarare kallar för möjligheter, då blir det ju ännu billigare!)

Denna bilden hade jag med i mitt inlägg om Dollar Cost Averaging, men den fungerar även väl för att förklara detta strategitänk. Grundprincipen ligger i att ett bolags faktiska värde, dess Intrinsic Value, oftast är ganska stabilt och i de flesta fall av kvalitetsaktier ökar över tid. Priset på aktien, det vill säga vad man får möjligheten att betala, fluktuerar över tid runt detta Intrinsic Value men tenderar över tid att följa det. Intrinsic Value drar priset mot sig som en magnet, brukar jag tänka. Ju längre ifrån Intrinsic Value som jag kommer på nedsidan, inom de gröna undervärderingszonerna, ju större säkerhetsmarginal har jag.
Jag har tidigare skrivit ett helt inlägg om mina sätt att försöka skatta Intrinsic Value, framförallt genom att titta på prismultipler och använda mig av diskonterad kassaflödesanalys (DCF) och FASTgraphs. Det betyder dock inte att jag köper bolagen direkt när de når mitt beräknade Intrinsic Value. I DCF-kalkylerna tar jag alltid höjd för detta direkt genom att lägga in en önskad årlig avkastning, i mitt fall oftast 12%, som effektivt blir en säkerhetsmarginal på 12%. Jag har valt 12% för att få lite marginal mot index som normalt ger avkastning på 8-10% per år.
Olika säkerhetsmarginaler passar väl för olika investerare. Personligen har jag kanske en lite mindre säkerhetsmarginal än många andra med mina 12%, men så är inte mitt mål att slå börsen med hästlängder heller utan att minimera riskerna på nedåtsidan (även om det förstås är kul att hitta riktigt ordentligt undervärderade bolag), skapa ett kassaflöde med ränta-på-ränta-effekt och hålla mina innehav under lång tid. Grabbarna i kvalitetsaktiepodden har sin egen investeringsfirma och lever på sina investeringar, och har då förstås som mål att söka med ljus och lykta efter de absolut mest undervärderade bolagen på marknaden, de pratar om en säkerhetsmarginal på 30% i sina investeringar.
Min säkerhetsmarginal har faktiskt redan kommit in och räddat mig vid två tillfällen från kraftig värdeförlust bara det senaste året:
- Castellum meddelade i slutet av 2022 att de sannolikt kommer slopa utdelningen kommande året. Detta, men kanske ännu mer de kraftiga vindarna runt beslutet, gjorde att jag ville dra mig ur min investering, vilket du kan läsa om här. Castellum har varit ett väldigt populärt fastighetsbolag och utdelningsbolag i Sverige som normalt handlats för mellan SEK 180-250 sedan 2019. Jag hade själv varit intresserad av bolaget men beräknade mitt målpris någonstans runt SEK 160. När fastighetsbolagen föll under 2021 så passade jag därför på att börja köpa in mig i Castellum runt 160, och fortsatte sedan att köpa på 140, 125 och 118. Mitt snittpris för Castellum blev då SEK 133,9. Detta gjorde att när nyheterna kom och bolaget föll -11% av dessa så hade jag ett så pass lågt inköpspris på Castellum att jag kunde sälja av direkt och bara göra ca -1% på min position. Nu har Castellum-kursen återhämtat sig sedan dess och jag hade tjänat pengar på att sälja senare, men det visste man ju inte i stunden då nyheterna kom.
- Omega Healthcare Investors (NYSE: OHI) är en REIT som specialiserar sig på särskilda vårdboenden och äldreboenden i USA. OHI är ett väldigt omtyckt utdelningsbolag som historiskt haft en direktavkastning på mellan 8-10%, men som jag nämnde i ett tidigare inlägg så utgör de en mer riskabel placering än många andra typer av bolag. Nyligen rapporterade bolaget att två av deras största hyresgäster har svårt att betala hyran och att där finns en risk att utdelningen kan sänkas, vilket Kronan till Miljonen skrev om här. Jag gjorde lite djupare efterforskningar och fann då att bolagets hela portfölj av hyresgäster bara har en räntetäckningsgrad på ca 106%, vilket förstås utgör en stor risk för bolaget även framöver i rådande ränteklimat. Därför bestämde jag mig för att sälja ur min lilla del av bolaget. Mitt beräknade Intrinsic Value i OHI har legat runt $32,7, och jag köpte bolaget med en god säkerhetsmarginal på $27,7 i april 2022. Sedan dess har OHI varit uppe i $33,5 och därefter fallit åter till runt $28, och sjönk till $26 på nyheten (-6% på en dag). Själv kunde jag utan vidare sälja av bolaget till ett pris på $27,83 strax efter att nyheten vilket gav mig en vinst på +8% med den starkare dollarn men hade givit mig +/- 0 annars, trots mitt misstag.

Precis som jag alltid predikar så handlar investering mycket om att veta vad jag äger och veta vad jag tycker att mina innehav rimligtvis är värda. För mig handlar det mycket om att försöka identifiera svagheter i bolagens finanser och risker i verksamheten, samtidigt som man räknar snålt på framtida tillväxt och köper till ett beräknat pris som är billigare än denna snåla tillväxt, det vill säga med en säkerhetsmarginal. Det innebär inte att jag inte kan ha fel och missa saker (vilket jag uppenbarligen redan har haft två gånger det senaste året), men när jag väl har det så har det hittills tillåtit mig att dra mig ur med en så stor del av min investering intakt som möjligt.
Sen är varje investerares risktolerans och säkerhetsmarginal individuell, och var och en får göra sin egen bedömning om var gränsen går i sina egna investeringar.
Var medveten om att investeringar i aktier, fonder eller andra värdepapper alltid är förenligt med ett risktagande där du kan förlora hela eller delar av ditt satsade kapital. Investera därför aldrig mer pengar än du är beredd att förlora. Ingenting som läses på den här bloggen ska ses som direkta köp- eller säljrekommendationer. Dr. Dividend uppmanar alla läsare till att göra sin egen grundliga efterforskning innan eventuell sådan handel.
Hur gör ni själva för att beräkna säkerhetsmarginal till era investeringar? Hur mycket risk vill ni ta? Kommentera gärna nedan!
Om du vill vara med och påverka vilka bolag jag analyserar i framtiden får du gärna skicka ett förslag här.
Klicka här för att prenumerera på bloggen och få information om nya inlägg och andra uppdateringar.